• Turkce
  • English (United Kingdom)

Denktaş ve İnkar Yasası

There are no translations available.

Denktaş

Türk dünyasının lider isimleri arasında müstesna bir yeri olan, yaşamı boyunca kendi milleti için mücadele eden Kıbrıslı Türklerin babası, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ebediyete intikalinin üzüntüsünü yaşamaktayız.

Mücadelesi, azmi ve cesareti ile örnek olan; düşüncesinde olsun-olmasın, her kesimin saygınlığını ve liderliğini teslim ettiği Denktaş’ın kaybı hepimizin kaybıdır.

Başta ailesi ve Kıbrıs Türkleri olmak üzere bütün Türk dünyasının başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin "


Fransa

“İnkar Yasası” Başta Düşünce ve İfade Özgürlüğü Bakımından Evrensel Değerlerin İnkarıdır!


Fransız Parlamentosu’nda 1915 Ermeni soykırımı iddiaları konusunda kabul edilen yasa, evrensel hukuk, düşünce ve ifade hürriyeti adına son derece talihsiz ve telafi imkansız bir yara açmıştır. Bu kadar önemli sonuçları olabilecek ve geleceğe yönelik barışı, dostluğu torpilleyecek nitelikteki bir yasanın büyük ölçüde  Fransa’daki iç politik kaygılarla ele alınması kaygı verici ve üzücüdür. Temellendirildiği hususlar ve yöntem bakımından da rahatsız edici düzeyde “ucuz” bir fırsatçılığı simgeleyen bu düzenlemenin Fransa’yı Fransa yapan değerlerle olan çelişkisini görmemek mümkün değildir. Bilime, ahlaka, vicdana ve düşünce hürriyetine büyük bir darbe olan bu yasanın, bundan sonra cezai yaptırıma bağlanan bambaşka yasalara da kapı araladığı açıktır. İslamafobi’nin her geçen gün daha büyük felaketlere ve huzursuzluklara neden olduğu günümüz dünyasında açılan kapının barışa değil çatışmaya ve hatta kültürel ırkçılığa yol açma ihtimali son derece güçlüdür. Temel olarak siyasi ve ulusal bir organ olan Parlamentoların tarihi konularda karar alması zaten yanlışken, bir ulusal parlamentonun, kendisi ile ilişkiisi olmayan bir konuda ihtilaflı tarihi gerçeklerin tartışılmasına bile izin vermeyecek yasal düzenlemeler yapmaya yeltenmesi apaçık bir yetki aşımıdır ve iyi niyetle açıklanması da mümkün değildir. Daha da vahim olan Fransa Parlamentosunun başkalarının acıları üzerine bina etmeye çalıştığı bu sorumsuz davranışın, Türk ve Ermeni halkları ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğun gelişmesini daha da zorlaştırdığı açıktır.  

Yasakçı Ortaçağın bağnaz-doğmatik düşüncesini anakronik bir biçimde günümüze taşıyan “İnkar Yasası”, 250 yıl önce “Fikirlerinizden nefret ediyorum. Ama onları savunabilmeniz için hayatımı feda etmeye hazırım!” diyen  Fransız Voltaire’in temsil ettiği evrensel değerlerin de inkarı anlamına gelmektedir.

Saygılarımla


Doç. Dr. M. Murat ERDOĞAN

Genel Sekreter

Dünya Türk Forumu
dtfkeo
  • Turkce
  • English (United Kingdom)