• Turkce
  • English (United Kingdom)

Küresel Türk Vizyonu İstanbul’da Tartışılacak

There are no translations available.


Küresel Türk Vizyonu İstanbul’da Tartışılacak

2. Dünya Türk Forumu “Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023” Ana Teması İle İstanbul’da Yapılacak

 

TASAM Türk dünyası ve diasporalarının yaklaşık elli ülkedeki sivil toplum liderleri, akademisyen, düşünce ve kanaat önderlerini İstanbul’da ikinci kez buluşturuyor.

 

03-05 Nisan 2013 tarihlerinde “Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023”  ana temalı Dünya Türk Forumu’nun ikincisi Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM tarafından İstanbul’da düzenleniyor. “Dünya Türk Forumu” (DTF), TASAM Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından projelendirilmiş ve 20-22 Ekim 2010 tarihinde İstanbul’da düzenlenen uluslararası niteliği yüksek ve geniş katılımlı bir toplantı ile kurumsallaştırılmıştı. 1. DTF Toplantısı’na, Türk dili konuşan ülkeler ile Türk Diasporalarının bulunduğu ülkelerin de dahil olduğu 60 farklı ülkeden düşünce ve kanaat önderleri, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, Türkiye ve katılımcı ülkelerden parlamento üyeleri, Devlet Temsilcileri, İlgili Uluslar arası Örgütler ve kuruluşların üst yöneticileri, gözlemci diplomatik misyon temsilcileri ve ilgili uzmanlar ile medya temsilcileri katılmışlardı.

Açılış konuşmalarını Başbakan Yardımcısı* Bekir BOZDAĞ, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir YAĞCILAR, Edirne Valisi Hasan DURUER, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti“ Eskişehir Valisi Dr. Kadir KOÇDEMİR, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil AKINCI, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen KASSEİNOV, TÜRKPA Genel Sekreteri Ramil HASANOV ve TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY’un yapacağı 2. Dünya Türk Forumu 3 gün sürecek.


Başkan Şensoy “Hedefler Kutup Yıldızı Gibidir”

TASAM tarafından yedi yıldır sürdürülen Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 projesinin, çok yönlü ve kapsamlı bir proje olarak sadece Türkiye’yi değil, Türk Dünyası ve Diasporalarını da yakından ilgilendirdiğinin altını çizen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü 2023’ü sembol bir milat olarak kabul ederek projeye yedi yıl önce başladıklarını, gelinen durum itibariyle ülkemizin neredeyse bütün kurum ve kuruluşlarının 2023’e dair hedef odaklı çıktılar üretip ona paralel yol aldıklarını belirtti.

Sonuç olarak ülkemizde büyük bir sinerjinin açığa çıktığını, gelecek tasarımı ve yönetiminin yerleşik bir “kültür” hâline gelmekte olduğuna değinen Başkan Şensoy, edinilen tecrübenin Türk Diasporası ve Türk Dünyası ile paylaşılması için 2. Dünya Türk Forumu’nun ( 2. DTF ) ana temasının “Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023” olarak tespit edildiğini söyledi.

Hedeflerin karanlıkta bile yolu gösteren kutup yıldızı gibi bir görevi olduğunu belirten Şensoy;  “Kuşku yok ki “2023”; sembolik bir hedefi ve stratejiyi ortaya koymaktadır. Ancak “2023”, stratejinin zaman boyutunu somutlaştırmak bakımından önemli bir imkân da sağlamaktadır. “2023” bir “tamamlanma/bitiş” anlamına gelmemektedir. 2023’e kadar oluşturulacak zihinsel, kurumsal ve siyasi altyapı 2050’leri, 2071’leri, 2123’leri belirleyecektir. Bir motivasyon unsuru olarak belirlenmiş olan “2023” için önümüzde 10 yıllık bir süre bulunmaktadır. Bilindiği üzere kardeş Türk Devletleri için de 2023, bağımsızlıklarının 30. Yılı ve sonrası vesilesi ile anlamlı bir tarihtir. 2. Dünya Türk Forumu’nun "Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023” ana teması altında hem Türkiye konusu analiz edilecek, hem de çevre ülkeler başta olmak üzere geniş çevredeki komşular, Türk Diasporaları ve Türk Dünyasının sürece vereceği katkı ortaya konulmaya çalışılacak, ayrıca Ermeni Diasporaları tarafından dillendirilen 2015 yaklaşımına karşı ilgili Türk Diasporaları kendi 2023 Vizyonlarını tartışacaklardır” dedi.


Âkil Kişiler Kurulu da Toplanıyor

2. Dünya Türk Forumu’nun birinci gününde ilk Forum’la oluşturulan Âkil Kişiler Kurulu Toplantısı da gerçekleştirilecek. Kurul şu isimlerden oluşuyor: Büyükelçi Halil AKINCI, Prof. Dr. Ahat ANDİCAN, KKTC Eski Başbakanı Hakkı ATUN, Dr. Veyis GÜNGÖR, Prof. Dr. Hakkı KESKİN, Prof. Dr. Kadırali KONKOBAYEV, Prof. Dr. Onur Bilge KULA, Prof. Dr. Emine GÜRSOY NASKALİ, Anar RIZAYEV, Olcas SÜLEYMENOV, Prof. Dr. Vamık VOLKAN ve Prof. Dr. Nadir DEVLET.


Geleceğe Yön Verecek Konular Masada

Forum’da 3 gün boyunca 12 oturumda Türk Dünyası ve Türk Konseyi 2023 Vizyonu, Türk Diasporaları 2023 Vizyonu, Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Devletleri Vizyonu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Vizyon 2023, Vizyon 2023 Gelecek Yüzyılın Stratejisi?, Küresel Kamu Diplomasisinde Türk Diasporası 2023 Perspektifi, Ermeni Diasporaları Vizyon 2015 ve Türk Diasporaları Vizyon 2023, Türkiye ve Bağımsız Türk Cumhuriyetleri İlişkilerinde Bilanço ve Yeni Arayışlar, Yurtdışındaki Türklerin Diasporalaşma Süreci ve Dış Politikaya Etkisi ve Ortak Türk Kültürü - Vizyon 2023 Konuları ele alınacak.


Ayrıntılı bilgi için alttaki linki kullanabilirsiniz:

http://www.tasam.org/tr-TR/Etkinlik/132/2_dunya_turk_forumu

 

dtfkeo
  • Turkce
  • English (United Kingdom)